‘Met man en macht gewerkt om productie op gang te houden’

Ewald Bontje

Het was alle zeilen bijzetten voor de medewerkers van Grozette tijdens de coronacrisis. In de onwerkelijke situatie was het hard werken, slim ondernemen en voorzichtigheid in acht nemen. Na een dip in de omzet is Woerdens’ trots weer terug op het oude niveau.

ewald bontje

Tekst en beeld: Daniëlle Verweij

,,Ook voor ons heeft de coronacrisis de nodige gevolgen gehad,’’ vertelt directeur Ewald Bontje. ,,Azië leek eerst nog ver weg. Maar het virus kwam toch dichterbij. Ik was verrast maar ook weer niet. Het kroop langzaam ook naar ons toe, heel beangstigend. En opeens was er de lockdown, dan begint het echt. Dan moet je goed nadenken, adequaat en snel handelen,’’ blikt Bontje terug.
De periode waarin de lockdown door het kabinet werd afgekondigd, zorgde voor een situatie die in het bijna zestigjarig bestaan van de kaasgigant nog nooit was voorgekomen. ,,De consument ging hamsteren dus onze productie moest flink omhoog. Tegelijkertijd moesten medewerkers met geringe gezondheidsklachten preventief thuisblijven. Met minder medewerkers moesten we dus méér produceren. Er is met man en macht gewerkt om aan de vraag te kunnen voldoen. Extra diensten, weekenden, avonden. Zelfs de kantoormedewerkers hielpen mee in de productie om de orders rond te krijgen,’’ vertelt Bontje. ,,We hebben gelukkig een grote flexibele schil. De uitzendkrachten hebben we maximaal ingezet.’’

Saamhorigheid

,,We hebben veel gevraagd van al onze collega’s. En ik ben dankbaar dat iedereen z’n steentje heeft bijgedragen. Uiteindelijk heeft dit ook voor veel saamhorigheid gezorgd, we hebben dit echt samen voor elkaar gekregen. Het gevoel voor ons bedrijf is gegroeid, we zijn echt één Grozette. Nóg sterker dan voorheen.’’
De dankbaarheid voor alle extra inzet uitte zich in een aantal tastbare acties. Zo kregen alle medewerkers een mooie bos tulpen, geleverd door Bloemisterij Pels. En er werd getrakteerd op lekkers. Meike Bontje, de 13-jarige dochter van de directeur, toonde haar betrokkenheid bij het ‘werk van papa’ door cupcakes te bakken. Ruim honderd exemplaren toverde het baktalent uit de oven, mooi versierd met zoetigheid. ,,Daar heeft ze echt haar best op gedaan. We hebben de foto’s van het bakken in eigen keuken gedeeld met de collega’s.’’

Toen de situatie in februari in Italië verslechterde, hebben we grotere orders geplaatst. Onder meer bij Parmigiano Reggiano, Grana Padano en Pecorino. Daardoor hadden we voldoende voorraad in huis.

Strenge normen

Uiteraard werden in rap tempo ook alle RIVM-maatregelen doorgevoerd: thuis werken indien mogelijk, online vergaderen, chauffeurs met toeleveringen mochten de vrachtwagen niet verlaten en de strenge desinfectievoorschriften. ,,Dat laatste waren wij al gewend. Voor de voedingsindustrie gelden heel strenge normen.’’ Voorts zijn de pauzes gespreid.

Italiaanse kazen

Gesloten grenzen en minder transport hebben bij Grozette niet geleid tot een tekort aan grondstoffen. Naast Hollandse kazen worden veel Italiaanse kazen gebruikt voor de productie van onder meer geraspte, strooi-, blokjes en geschaafde kaas. ,,Toen de situatie in februari in Italië verslechterde, hebben we grotere orders geplaatst. Onder meer bij Parmigiano Reggiano, Grana Padano en Pecorino. Daardoor hadden we voldoende voorraad in huis.’’ Hierdoor heeft het bedrijf nooit misgegrepen toen transport en aanleveringen de nodige vertragingen opliepen.

Grozette levert ook aan de horeca waar de vraag uiteraard bij het sluiten van de restaurants per direct stilviel. ,,Dat werd voor een groot deel weer gecompenseerd door de toenemende vraag van de consument bij de supermarkt. Na het hamstergedrag kwamen mensen thuis te zitten. De trend die toen werd ingezet, heeft ons ook geholpen. Makkelijke maaltijden werden vermeden en er werd veel meer zelf gekookt. Er was tenslotte meer tijd. Wij hebben veel producten die in talloze gerechten worden gebruikt. Die toename was goed merkbaar.’’

Export

In de piek van corona kwam de export in een vrije val terecht. Grozette levert aan dertig landen wereldwijd en merkte de terugval direct. ,,De export is gehalveerd. Dat gebeurde in maar enkele dagen tijd. Bizar om mee te maken. Verontrustend ook, we wisten allemaal niet hoe, wanneer en waar dit zou stoppen. Gelukkig was dit van korte duur en trok de vraag ook internationaal weer aan. Azië liep daarin voorop want toen wij in de coronapiek zaten, kwamen zij weer op gang.’’
Nu Grozette weer helemaal terug is op het oude niveau, concludeert Bontje dat het verlies, gezien de barre omstandigheden, meevalt. ,,Per saldo is de omzet 10 tot 20% gedaald in de slechtste periode, eind maart en april. Toen het vooruitzicht voor de heropening van de horeca in beeld kwam, kwamen ook uit die branche de orders weer binnen. Dat herstel zette door tot nu, waarin we weer op het oude niveau zitten. Natuurlijk zijn wij daar heel blij mee. Terugblikkend op de heftige tijd, overheerst toch het gevoel van trots en saamhorigheid. We hebben Grozette hier met elkaar doorheen weten te slepen.’’

Over deze ondernemer

Naam bedrijf: Grozette
Adres: Ohmweg 13, 3442 AA Woerden
E-mail: ewald.bontje@grozette.nl
Website: https://www.grozette.com/nl/

Delen