“Vliegende én valse start maar we houden de vaart erin”

Pike Uittenbogaard – De Pompier en Loef & Lij

Zeer opmerkelijk en schijnbaar onverenigbaar: een nieuw restaurant starten terwijl je café noodgedwongen voor onbepaalde tijd gesloten is. Pike Uittenbogaard had de moed om de sprong in het diepe te wagen. Met de deuren van Café De Pompier hermetisch gesloten, startte hij samen met zijn zwager Guido Jansen Restaurant Loef & Lij aan de Haven.

Pike Uittenbogaard – De Pompier en Loef&Lij

Tekst en beeld: Daniëlle Verweij

Een nieuwe uitdaging die je zó graag wil aangaan, terwijl de wereld in brand staat. ,,Het was nu of nooit,’’ verklaart de Woerdenaar. ,,Ik wilde niet de rest van mijn leven langs de Haven lopen en denken ‘had ik maar’. Ook Guido denkt er zo over. Het is een prachtige plek die mooie kansen biedt. Dat heeft de geschiedenis wel bewezen met eerst het Havenpaviljoen en later De Dukdalf.’’

Uitdaging

Terug naar begin 2020, van Covid-19 had nog niemand ooit gehoord en de horeca in het centrum van Woerden draait als een tierelier. Maar Raymond van ’t Hoofd en Wendy van Agthoven van De Dukdalf zijn toe aan iets anders terwijl Uittenbogaard en Jansen een nieuwe uitdaging zoeken.
,,We waren er grotendeels wel uit,’’ aldus Uittenbogaard. ,,We hadden afspraken gemaakt, al heel concreet ook. Dat ging in fijne harmonie. We hebben een warme band met elkaar en respect voor elkaar. Maar toen werd het maart en kwam corona.’’
Terwijl de horeca op z’n grondvesten schudde, moest het viertal gezamenlijk kijken hoe nu verder. ,,De gesprekken, onderhandelingen klinkt zo zwaar, werden wel wat pittiger gezien de nieuwe belangen die door corona naar voren kwamen. Alles was opeens anders voor beide partijen. Guido en ik hadden twee keuzes: wel of niet. De onzekerheid van de crisis maakte een realistische prognose onmogelijk. Maar we wilden héél graag en bleven vertrouwen houden in ons concept op deze gouden stek. Dus we hebben het gaspedaal ingetrapt. Natuurlijk hebben we wel rekening gehouden met een valse start.’’

,,Maar het was lang genoeg om te ervaren dat iedereen al heel snel op elkaar ingespeeld was. Het nieuwe team heeft echt een topprestatie neergezet.’’

Vier weken

Na anderhalve maand klussen om het restaurant eigen te maken, opende Restaurant Loef & Lij begin september de deuren. In het op anderhalve meter ingerichte restaurant was het goed toeven. Menig Woerdenaar kwam dineren, lunchen en borrelen en beleefde er genoeglijke uren.
Maar het nieuwe avontuur duurde slechts vier weken. ,,Het waren vier fantastische weken,’’ grapt de ondernemer. ,,Maar het was lang genoeg om te ervaren dat iedereen al heel snel op elkaar ingespeeld was. Het nieuwe team heeft echt een topprestatie neergezet.’’

De vliegende start werd echter toch een valse start; ook restaurants moesten half oktober dicht in de tweede lockdown. ,,Dit scenario lag klaar natuurlijk. Maar we hadden het uiteraard liever anders gezien.’’
Sindsdien is het alle zeilen bij met afhalen en bezorgen. De maaltijdenservice houdt iedereen aan het werk, de vibe is goed en het team flexibel. En het zorgt voor culinaire noviteiten. ,,Wie had ooit gedacht dat de friet rendang zo populair zou worden? Onze chef-kok Giovanni de Goede bereidt dit volgens familierecept en er is enorm veel vraag naar.’’

Samenwerking

In beide lockdowns ervaart de Woerdenaar veel steun van trouwe gasten en stadsgenoten. ,,Het zit ‘m in kleine gestes. Gasten die een tikkie willen ontvangen een tegoed voor straks, als de deur weer opengaat. Maar ook de vele bestellingen die we bij De Pompier kregen voor ‘Friet & Kreeft’. En natuurlijk de korte gesprekken bij de afhaal van zowel De Pompier als Loef & Lij. Woerdenaren bekommeren zich echt om ons, voelen met ons mee. Dat geeft veel mentale steun.’’
‘Friet & Kreeft’ initieerde De Pompier samen met Restaurant Bij Mette. En zo staan er nog meer samenwerkingen op stapel. ,,We gaan kerstbomen verkopen met Groencentrum Van Schieveen. En de oliebollen van Wim Muller worden binnenkort door ons bezorgd. Eenvoudige, kleine initiatieven waar je elkaar enorm mee helpt. En waar ik tomeloos veel energie van krijg.’’

Zichtbaar

Vanuit de overheid kan De Pompier rekenen op steun uit de NOW-regeling. Bij Loef & Lij is dat, omdat de start na de uitbraak van corona was, nihil. ,,De regeling pretendeert 90 procent te dekken maar dat is bij lange na niet zo. Dat ondervinden alle horeca-ondernemers. Bovendien word je gekort op die tegemoetkoming bij omzet. Dat maakt de situatie heel bijzonder omdat je zoekt naar een modus om zichtbaar te blijven. En niet stil te hoeven zitten.’’
Op één contractverlenging na heeft Uittenbogaard bij beide bedrijven geen medewerkers hoeven te ontslaan. ,,Dat is een fijne gedachte. Wel zijn een aantal medewerkers op onbetaald verlof gegaan. Zij wilden zich nuttig maken elders en keren weer terug zodra de deuren weer open mogen.’’

Onzuiver

Aan een tafel met uitzicht op de Haven en de Meulmansweg vertelt Pike de horecasluitingen ondanks zijn positieve en volhardende inslag wel heel wrang te vinden. ,,De horeca krijgt harde klappen, dat is wel duidelijk. Maar de logica van de restricties steekt ons. Op tal van plaatsen, zoals de markt en sommige winkels, is het nog steeds druk. Dan is het toch echt veiliger om hierbinnen te zitten met veel afstand en andere maatregelen. Dat contrast is zo groot en voelt onzuiver.’’
Op een steenworp afstand, onder de afkapping van appartementencomplex De Beukenhof, staan ondertussen tien bejaarden te keuvelen. De mannengroep, die de gekscherende bijnaam de Toekomst van Woerden draagt, praat honderduit met elkaar. Afstand houden lijkt lastig. ,,Wat is het verschil met een terras?’’, vraagt Uittenbogaard terwijl hij zijn armen omhoog zwaait.
Tot drie keer toe rijdt een surveillancewagen van de politie langs maar actie in de vorm van een waarschuwing of stevig gesprek met de ‘rondhangouderen’ blijft uit.

Mijmeren

,,In de eerste lockdown lag Nederland echt stil en nu, middenin de tweede lockdown, lijkt de pijn minder wijdverspreid. ,,In maart en april was het voor iedereen schrikken. Alles ging min of meer op slot. En nu is het vooral de horeca en toeleveranciers en evenementensector die hard worden geraakt.’’

En tóch durft Uittenbogaard te mijmeren over het moment waarop de situatie weer normaal wordt. ,,Ik heb er vertrouwen in dat we straks hier op het terras weer fijne dagen beleven. Dat gasten weer kunnen genieten hier en op het Kerkplein. We missen het contact met elkaar. Een praatje over niets, een grap en een grol. Een biertje drinken en anderen ontmoeten. Dat is waar de pijn nu zit, dat is waar iedereen naar hunkert. Maar hé, we houden moed en werken keihard door om de vaart erin te houden.’’

Over deze ondernemer

Naam bedrijf: De Pompier en Loef & Lij
Adres:
Westdam 2, 3441 GA Woerden
E-mail:
info@loefenlij.eu
Website:
www.loefenlij.eu

Delen